Tricky - koncert w Klubie Studio, Kraków, ul. Budryka 4

15/09/2008 By: Topielec Kategoria: KALENDARIUM WYDARZEŃ
KRÓL TRIP–HOPU
WOKALISTA
GŁOS MASSIVE ATTACK

Wokalista, kompozytor i producent, aktor i odkrywca talentów, ale przede wszystkim legendarna postać bristol sound, głos zespołu Massive Attack i współtwórca trip-hopu.Zadebiutował w formacji Wild Bunch, która później przekształciła się w Massive Attack. Wspólnie nagrali najważniejsze płyty gatunku - „Blue Lines” i “Protection”. W 1995 odniósł wielki solowy sukces, za sprawą debiutanckiego albumu “Maxinquaye”.

Dziś ma na swoim koncie dziewięć płyt i współpracę z wielkimi postaciami sceny. Bjork, jego wieloletnia partnera życiowa, pojawiła się na dwóch albumach, “Nearly Good” (1996) i “Pre-Millennium Tension”, Tricky komponował dla niej muzykę. Z PJ Harvey nagrał “Broken Homes” na “Angels With Dirty Faces” (1998) . Na “Blowback” pojawili się Anthony Kiedis i John Frusciante z Red Hot Chili Peppers oraz Cyndi Lauper i Alanis Morissette. Jest odkrywcą talentu Martiny Topley-Bird i Costanzy Francavilla.

W 2008 Tricky powraca w wielkim stylu za sprawą doskonałego albumu „Knowle West Boy”, uważanego za najlepszą płytę artysty od debiutanckiego “Maxinquaye”. Enfant-terrible triphopowej sceny powraca w sposób najdoskonalszy z możliwych: podejmując najciekawsze wątki z ostatnich 15 lat brytyjskiej muzyki, opowiada historie współczesne i aktualne. Jednocześnie wraca do korzeni, szukając inspiracji w wielkomiejskim chaosie rodzinnego miasta. W niezwykłym tyglu miesza echa post-punka, reggae, hip hopu i czystego popu.

Po siedmiu latach Tricky powraca z koncertami do Polski. Fabryka Productions zaprasza na jego krakowski koncert, który odbędzie się 23 listopada w Klubie Studio.

Dyskografia:

1995 Maxinquaye
1996 Nearly God
1996 Pre-Millennium Tension
1998 Angels with Dirty Faces
1999 Juxtapose
2001 Blowback
2003 Vulnerable
2003 Back to Mine
2008 Knowle West Boy

Źródło: www.klubstudio.pl

 
 YouTube: Play Now
Brak komentarzy »

Nikt tego jeszcze nie skomentował.

Kanał RSS dla tego wpisu. TrackBack URL

Dodaj komentarz